søndag 28. juni 2015

26. juni - Lofoten Henningsvær

I går 25. juni kjørte vi "Lofoten innaskjærs"- startet på E10 fra Svolvær og tok av på 815 til Valberg, videre på 817 til Stamsund og videre tilbake til 815. Ved Leknes tok vi av til venstre ut mot et lite sted som heter Mortsund. Dette er et av stedene Beate fra Sandsletta camping anbefalte oss angående rorbuer. Da vi kom dit virket det helt stille. Ikke en bil å se, bare tomme men fine rorbuer, og det var et veldig avsides liggende sted. Det kan hende det er helt annerledes når det er fullt av folk, for det var et spisested og kafé der. Vi kjørte tilbake igjen samme vei for å komme ut på E10 gjennom Leknes for så å ta av igjen på 818 gjennom Gravdal ut mot Ballstad hvor vi hadde fått holdt av en rorbu et par timer slik at vi kunne ta stedet bedre i øyesyn. Her ble vi tatt godt i mot, det var en hyggelig resepsjon, rorbuer langs kaia, egen kafé og ikke minst DETTE ER ET STED MED SJEL. Hele konseptet er bygget rundt gammel stil, det seg være møbler og ellers av inventar, også kafeen er bygget opp i samme stil/konsept. Her gleder vi oss til å komme tilbake til og bo i 3 hele døgn (søndag 28. juni - 1.juli). Vi har også satt oss opp på havfiske på mandag 29. juni, så vi krysser fingrene på at sola vil titte frem og det vil bli vindstille.

I dag har vært en flott dag til tross for at vi våknet til overskyet og kaldt vær. Vi lå lenge og hadde en rolig og god frokost (egg og bacon mmmmmm, herlig). Siden vi tok Lofoten innaskjærs i går ned til Ballstad, ble vi enig om å ta "utaskjærs" i dag. Vi tok E10 fra Henningsvær og kjørte brua over Grimsøy straumen og tok straks til høyre mot Lofotens eneste golfbane, 9 hulls,


Jeg skjønner at golf elskere syntes dette er stas, og da Tutta hadde et lite innlegg i et tv program var det veldig idyllisk og flott å se på. Det jeg ikke kan skjønne er at det er grunnlag for en galfbane her ute når en tenker på hvor værutsatt det er her. Når vi kjørte forbi var det både kaldt 7 grader og vind og da vil jeg si at vi kan regne med at det ikke er mere enn et par grader, og med den vinden er det KALDT, uansett om en er golfelsker eller ei, og ikke minst vinden vil jo ta tak i den ballen selv om en slår aldrig så hardt spør du meg. Men jeg har jo ikke så god greie på galf da. 
MEN DET ER EN FLOTT BANE, DET SKAL SIES.Sandstrender er det overalt her, men det er ikke innbydende spør du meg.


vi kjørte videre og kom ut ved E10 ved Sundklakk. Videre kjørte vi på E10 til vi kom til Limstrand hvor vi nok en gang tok til høyre mot Kvalnes og rundt til vi kom ut igjen på E10 ved Vanheim. Videre på E10 mot Å. Da vi kom til Liland tok vi til høyre ut mot Unstad. Unstad er nok en plass som Beate fra Sandslette camping anbefalte oss. Stedet er spesielt for Lofoten å være utfra sitt spesielle klima som er helt annerleder enn Lofoten ellers. Beate fortalte at her er all bebyggelse satt opp kun på den ene siden av dalen for å ikke bli tatt av stormen hvert år. Dette er også et eldorado for surfere.


Tunnelen ut tilUnstad.


Dalen bare åpner seg med en gang vi kommer ut på den andre siden


og det var som Beate sa, alle bygg står kun på den ene siden av dalen,


helt spesielt, men siden vi allerede har fått en forklaring skjønner vi jo hvorfor.Unstad har sin egen lille kirkegård. Jeg trodde det var en kirke vi kunne gå inn så min nyskjerrighet tok over og jeg måtte selvfølgelig titte inn i det lille kirkerommet. Jeg har vel aldrig blidt så overrasket og skuffet da jeg oppdaget at det kun var et rom som var en bod for gressklipper og annet redskap, men lover og regler for å få plass på denn unike plassen var klare.Som jeg har nevnt før er det kaldt her i Lofoten, men det stopper ikke en ihuga sufer - galskap spør du meg, og jeg kan bare ikke å få inn i hode at dette er noe noen kan nyte i den temperaturen som er i både sjø, luft og på land. Ser du nøye etter er det noe ute i havet, brrrrrrrrrrrrrr.
Et annet fenomen som vi tilstadighet ser her i Lofoten er at grantrær er i små klynger. Vi vet ikke noe svar på dette, men klarer vi å komme over et vettug svar skal vi nok klare å formidle det etterhvert.

Tilbake igjen i Henningsvær har sola tittet frem og Bakken har satt seg ned for en utepils mens a mor går rundt og titter i butikker (det var noe som ble kjøpt med hjem til hytta).


Aaaaaaa, kan ikke si noe annet enn at dette smakte.


Ser dere nøye etter ved den første båten, kan dere se noe stoler ute på brygga. Det er rett utenfor der hvor vi bor, så vi har egen uteplass.Dette er Henningsvær kafè. Her skulle du ha vøri Hildegunn, virkelig et sted som er deg og et sted du ville ha forelsket deg i. Hadde dette vært ditt hjemsted ville det ha vært ditt stamsted.Kafèen har sitt eget lyssttøperi og som dere ser i alle regnbuens farger.


Videre på vår vandring gjennom byen, kom vi over dette stedet helt nede ved vannet. Nok en gang fikk vi bekreftet at det lønner seg å være nyskjerrig, på den måten kan en komme over noen flotte plasser. Her er det peis inne som en kan sitte ved på kalde vinter dager, og ute var det noen sitterplasser en kan nyte sole hvis en er så heldig at den titter frem. Det er fortsatt kaldt her i Lofoten, så en hver solstråle blir utnyttet ute til sitt fulle.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar