søndag 28. juni 2015

27. juni - Svolvær/Oldefjor S

I dag skal vi sjekke ut av Henningsvær og vår flotte rorbu Kaia rorbu. Vi ble fortalt av vår vert at dette var den eldste rorbua i Henningsvær som fortsatt hadde en fisker som bodde i en rorbu fra opprinnelsen, selv om den var pusset opp og som også jobbet på en fiskebåt som fortsatt er i drift.


Dette er inngangsparti i vårt paradis.


Badet


Stuen med kjøkkenkrok. Leiligheten er også utstyrt med to soverom. Vi har pratet om at her vil vi tilbake og oppleve nordlyset, istedenfor å dra til Tromsø med masse mennesker kan vi nyte den her i fred og ro. Da jeg nevnte dette for verten, ble vi fortalt at rorbua kun var til utleie i sommerhalvåret da fiskerbåten ligger brakk, men at det var mange andre utleiesteder i Henningsvær. Det hjalp ingen ting at vi hadde forelsket oss i stedet, for rorbua måtte han ha til sin fiskemann på båten i fisketida (vinterstid), vi skjønner det, men ble allikevel litt lei oss. Det får bli til at vi leier oss inn et annet sted når vi kommer tilbake for forhåpenligvis å oppleve nordlyset (vi kom i snakk med en av stedets kunstnere og han hadde noen steder han leide ut), så vi får se hva som skjer.

Etter at vi forlater Henningsvær går turen inn til Svolvær for en tur med Lofoten explorer. Her skal vi blandt annet inn i Trollfjorden og forhåpentligvis oppleve havørn. Det er for en gang skyld vindstille og det lover bra for turen. Jeg er ikke sjø dyktig og en tur på sjøen med en rib, ja, da må jeg bare innrømme at forventningene er som en skrekkblandet fryd. 


Her er sikkerheten i høysete og det er bra. Overlevelsesdrakt, flytevest, lue, briller og votterFOR EN OPPLEVELSE VI FIKK, JEG ANGRER IKKE ET SEKUND PÅ AT JEG BLE MED PÅ DETTE.


Dette er det første vi ser da vi kjører ut med Ribben. Svolvær Geita. Det er helt utrolig at folk tørr. Dette er den eldste bosettningen i Lofoten, men det blir kun brukt som sommer sted i disse dager. Som i gammle dager og i dag er det kun mulig å komme å komme hit via sjøveien eller å gå rundt fjellet du ser i bakgrunnen (å gå rundt fjellet ble nok kun gjort i gamle dager).Vår rib guide fortalte at det er isen gjennom tiden (istiden) som har formet fjellene her i Lofoten. Etterhvert som isen smeltet tok de for seg av fjellsidene og lot toppen stå i fred. Det er derfor fjellene i Lofoten er så spisse og glatte ned mot havet.


I det vi svingte inn i Trollfjorden var det denne fossen som møtte oss.


Kraftstasjonen innerst i Trollfjorden. Guiden fortalte at i de senere år er det også blidt arrangert konserter her inne. Bandene og publikum blir satt opp på forskjelllige steder inne i fjorden og pga. akkustikken blir det en magisk stemning. En opplevelse for livet når det er godvær. Innenfor Trollfjorden finner du Trollvannet. Og her har NTF satt opp en hytte, og ekstrem ski kjørere blir fraktet inn her om vinteren, slik at de får oppleve Lofoten på sitt beste og da bor de på NTF sin hytte. Innerst i denne dalen ved Lofotvannet er det også en isbre som har vært her i mange tusen år. Trollfjorden kan bli så kald vinterstid at fjorden kan fryse og en isen kan bli så tykk at en kan gå på den, men pga. strømningene kan isen være borte neste dag. Så her gjelder det å være kjent med "vær og føre forhold". Det var også her det i gamle dager ble utkjempet det berømte trollfjordslaget 6. mars 1890. Robåtfiskerne gikk til aksjon mot dampbåtene som forsøkte å stenge dem ute fra fiske i deler av Trollfjorden.
Trollfjord trollene som akkurat nå har seg en kaffe pause.Krafstasjonen i Trollfjorden.Ser du godt etter sitter det en havørn på toppen av fjellet rett frem.


Her letter havørnen.


Og her er den på vei ned for å hente sitt bytte.


Må innrømme at dette var virkelig en opplevelse, ørne var bare 10 meter fra båten (den har fisken mellom klørne på vei opp igjen). SPEKTAKULERT, skjønner turistene blir inponert


En av mange flotte plasser som vi ble vist på turen, men som i dag kun blir brukt som sommerhus.Til ære for alle fiske konene som ble hjemme mens mannen var på havet.

Nå er det på tidet å finne seg et sted å bo for natten, klokken er ca 14 og med litt kjøring vil det ta litt tid før vi finner en plass. Vi prøver å få en hytte da det er veldig kaldt og det er meldt regn i natt. I morgen søndag 28. juni skal vi booke oss inn på rorbu på Ballstad, så det er kun for en natt vi må finne husly. I værste fall tar vi teltet men vi håper å unngå det. 

GOD NATT
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar